Large 84688127 2935920929762204 9018683773952196608 n

 

Više od 20.000 ljudi na glavnom zagrebačkom trgu poručilo je Bandiću - "Dosta je!". U organizaciji Zelene akcije, Udruge građana Siget, inicijative Pravo na grad i Zagreb te zove, održan je treći po redu prosvjed protiv aktualnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Atmosferu su zagrijavali Le Zbor, Zli bubnjari, Drum 'n' bijes i nekoliko lokalnih bendova, a program je vodila komičarka Marina Orsag.

Za početak, okupljenima je poručila da Bandića plaćaju građani te da je on njihov zaposlenik, na što su okupljeni odgovorili skandiranjem „otkaz“. „Na prvom prosvjedu vikali smo - odstupi! Na drugom smo bili porotnici. Odlučili smo i presudili smo - kriv si!“, podsjetila je Gordana Orsag Pasanec iz Udruge građana Siget. Također, naglasila je da cijeli pravni sustav ne funkcionira i da cijeli problem kreće od Vlade i premijera Plenkovića zbog kojih Bandić može što hoće. Orsag Pasanec kasnije nam je otkrila da su građani predložili prosvjede svake subote poput onih u Beogradu, međutim zbog nedostatka sredstava, nisu to bili u mogućnosti organizirati. Ipak, građani su pomogli u realizaciji prosvjeda jer su donacijama prikupili preko 10.000 kuna za organizaciju.

Fotografija 1 - Prema službenim procjenama okupilo se 20 tisuća ljudi


Sljedeći na pozornici bio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije te je poručio: „Došli smo reći dosta ovom klijentelističkom Bandićevom sustavu koji crpi resurse i uništava naš grad.“ Naglasio je da je u posljednjih 20 godina, koliko je na vlasti, Bandić raspolagao s preko 250 milijardi kuna s kojima nije učinio ništa za grad. Istaknuo je da gotovo ne postoji dio grada koji nije žrtva njegove politike te se osvrnuo na GUP za kojeg misli da je kriminalni dokument kojeg se ne može popraviti ni amandmanima te treba započeti s izradom novog.

Jelena Miloš iz udruge Pravo na grad podsjetila je da je dosta diskursa mržnje prema "neautohtonim" Zagrepčanima zato što problemi koje Bandić uzrokuje nemaju veze s njegovim podrijetlom, već s činjenicom da ne radi svoj posao onako kako bi trebao: „Zagreb pripada svima nama koji u njemu živimo, ali ne pripada gradonačelniku i njegovoj kliki. Zagreb nije na prodaju!“

Fotografija 2 - Jelena Milloš istaknula je kako Zagreb pripada svima koji u njemu žive, neovisno o podrijetlu


Marko Košak iz Zelene akcije na pozornicu je došao s vrećom smeće koju je istaknuo kao simbol gradonačelnika Milana Bandića. Objasnio je kako je upravo Bandićeva nesposobnost za rješavanje problema sa smećem ono po čemu je najpoznatiji. Nadalje, naglasio je da je građanima dosta zbog 20 godina laži, namještanja poslova i pljačkanja građana. Košak se zapitao hoda li uopće gradonačelnik ulicama grada obzirom da se hvali unaprjeđenjem sustava gospodarenja otpadom, a ulice su prepune smeća. „Prije par dana Ustavni sud donio je odgodu odluke o poskupljenju komunalnih naknada, time je potvrdio da smo cijelo vrijeme bili u pravu. Znamo da Milan Bandić neće stati na tome, ali nećemo ni mi.“, rekao je Košak.

Što nakon Bandića?

Nakon prosvjeda koji nas je svakako ponio svojom uzavrelom atmosferom, zanimalo nas je što ako namjera da se Bandića smijeni stvarno uspije. Zanimalo nas je kako se Zagreb uopće može oporaviti od 20 godina loše vladavine. Tomislav Tomašević zaključio je da će se Zagreb teško oporaviti. „Trebat će jako puno vremena da se uopće vidi kolika je šteta nastala, da se otkriju svi ugovori koji su potpisani s različitim privatnicima, da se napravi revizija cijelog rada, ali svakako, negdje treba početi.“ Rada Borić, također zastupnica u Gradskoj skupštini, rekla nam je kako je Bandićeva vladavina i sprega s politikom poraz za demokraciju i da je sigurna da će Bandić pasti jer je jasno vidljivo da mu građani okreću leđa.

Fotografija 3 - u Zagrebu kronično ne dostaje kvalitetnih i pristupačnih domova za umirovljenike


Također, Borić je istakla: „Tko god preuzme, vlast u drugom mandatu neće imati.
Preuzet će grad čija je kasa prazna. Moglo bi biti gore nego s Agrokorom. Bandić je toliko zadužio grad, npr. zbog žičare, da će onaj koji preuzme samo otplaćivati kamate od 112 milijuna kuna 15 godina. Mislim da se prvi put ostvarila dobra sinergija građana, oporbe i struke, bit će potrebni rezovi, nove mjere, ali kako kažu – ničija nije do jutra gorila, pa tako neće ni Bandiću.“ „Uz Bandića mora ići i cijela njegova garnitura, to se mora dogoditi“, dodala je Orsag Pasanec. 6. veljače je sjednica Gradske skupštine na kojoj će se između ostalog raspravljati i o GUP-u. Svi naši sugovornici se slažu oko mišljenja da GUP sada neće biti izglasan, a Orsag Pasanec najavila je da će građani biti ispred gradske skupštine i tada. „Jako me zanima kako će se HDZ ponašati na sjednici. Mislim da im je potpuno jasno ako izglasaju GUP da je gotovo, ukoliko žele zadržati fotelje, GUP neće proći“, rekla nam je Borić. Nakon ovog prosvjeda možemo sa sigurnošću reći da je građanima dosta i da su spremni na promjene, gradonačelniku se trese tlo pod nogama, a na nama je samo da pratimo kako će se ovo dalje odvijati.

Fotografija 4 - Narkosi na party a ne na vlastiNaslovna fotografija: A.V.
Tekst napisala:

Tonia Jurišić

Tagovi:

aktivizam    Preporučite članak: