Large dscn0027

 

Na Markovom trgu jučer je prosvjedovalo 60 pirotehničara iz nekoliko pirotehničarskih tvrtki. Zbog loše organizacije posla, za koju su odgovorni Ministarstvo unutarnjih poslova i Vlada RH, nije odobreno dovoljno terena da bi svih petstotinjak pirotehničara imalo posla. Zbog toga je otkaz dobilo 70 pirotehničara koji su evidentirani na HZZ-u, i još barem toliko koji su radili iz mirovine pa nisu registrirani.

Na ovaj problem pirotehničari upozoravaju već godinu dana – 13. rujna 2019, nakon sastanka u MUP-u, doneseni su zaključci u kojima se MUP obvezao pokrenuti korake prema rješavanju problema. Osim osiguranja kontinuiteta posla, pirotehničari traže povećanje mirovine na 5.000 kn i donošenje izlazne strategije, odnosno da država kroz doškolovanje, osiguranu prekvalifikaciju ili zaposlenje osigura radnike koji u trenutku kad se proces razminiranja završi neće imati dovoljno staža za odlazak u mirovinu.

Do jučerašnjeg prosvjeda ništa od tih zahtjeva nije ispunjeno – zbog toga su već 4. kolovoza održali prosvjed i press-konferenciju na Markovom trgu, pa akciju u većem obimu ponovili jučer.

Prosvjed je organizirao Novi sindikat, koji je reprezentativan u razminiranju, a njegov glavni tajnik, Tomislav Kiš, rekao je na konferenciji za novinare da bi se sustav razminiranja mogao urušiti ako Vlada nastavi ignorirati probleme u sektoru. Za ovu godinu odobreni su projekti koji obuhvaćaju ukupno 32 milijuna kvadrata, što je velika razlika u odnosu na 52 milijuna koja su predviđena nacionalnim planom razminiranja. Zbog toga u Novom sindikatu pretpostavljaju da slijedi još barem stotinjak otkaza, a jednom kad odu teško će se vratiti, pa na kraju neće biti stručnih ljudi da razminiraju najteže terene.Tri kluba zastupnika jučer su primila pirotehničare: klub zeleno-lijeve koalicije, odnosno Katarina Peović iz Radničke fronte, Milan Vrkljan iz Domovinskog pokreta i Arsen Bauk iz SDP-a. Paralelno je održan sastanak u MUP-u s pomoćnikom ministra za civilnu zaštitu Damirom Trutom i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, koji je napustio sastanak kako bi na Markovom trgu održao press-konferenciju povodom akcije s lubenicama koju je izveo zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić.

Klubovi zastupnika obećali su lobirati u Saboru da se krene prema rješavanju problema, a MUP je pokazao nerazumijevanje uzroka problema – da nije odobren dovoljan broj terena, i da zbog toga nema posla, unatoč tome što novca
ima dovoljno. Dogovoren je sastanak u istom sastavu u koji će biti uključeni i predstavnici poslodavaca u roku od dva tjedna.

Budući da zahtjevi nisu ispunjeni, niti su poduzeti konkretni koraci prema tome, pirotehničari najavljuju masovni prosvjed. „Ovaj put smo došli tiho, idući put će nas svi čuti“, poručili su.


Autorica vijesti i fotografija:

Ana Vragolović
    Preporučite članak: