Large hls tribina 19012018 1

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) jedan je od sindikata koji su ponajviše osjetili posljedice Zakona o reprezentativnosti iz 2014. godine. Slično kao i sindikati drugih struka koje igraju ključnu ulogu u radu pojedinih sektora, a koje su malobrojne u odnosu na druge radnike u grani - poput pilota i kabinskog osoblja – HLS se nakon donošenja zakona susreo s ozbiljnim problemima kod kolektivnog pregovaranja. Naime, zbog cjelokupnog broja liječnica i liječnika, ovom je sindikatu nemoguće doseći postavljeni minimalni prag organiziranja od 20% svih zaposlenih u sektoru. Efektima Zakona o reprezentativnosti treba se pribrojiti i posljedice reorganizacije primarne zdravstvene zaštite na temelju koncesija. S obzirom da je zbog te reforme velik broj liječnika primarne zdravstvene zaštite prešao u poslodavce, oni već godinama nisu dio sindikata.

Kako bi se postojeći paradoksi osvijestili među postojećim članovima te se pokrenule akcije koje bi omogućile HLS-u povratak za stol prilikom pregovora za granski kolektivni ugovor, vodstvo sindikata je odlučilo proaktivnije pristupiti informiranju i uključivanju liječnika u rad sindikata. U sklopu tih napora, predsjednica sindikata Renata Čulinović Čaić, 19. studenog je održala prezentaciju HLS-a u suradnji s Hrvatskim društvom mladih liječnika Hrvatskog liječničkog zbora.

Osim pregleda ustroja i aktivnosti sindikata, predstavnici HLS-a ovom su prilikom govorili o povijesti sindikalnog organiziranja među liječnicima u Hrvatskoj, a poseban su naglasak stavili na do sada organizirane štrajkove – koji su svi bili izloženi jakim pritiscima. Čulinović Čaić je istaknula kako su skoro svi štrajkovi liječnika do danas bili ili zabranjeni ili je štrajkačima uvedena radna obaveza, što govori u prilog mišljenju da su industrijske akcije u sektoru zdravstva danas praktički nemoguće. Iskustva HLS-a od iznimne su važnosti za razumijevanje aktualnog stava nadležnih institucija prema radničkom organiziranju u zdravstvu, a kojim se u principu svim zdravstvenim radnicima nastoji onemogućiti korištenje legitimnih sredstava za borbu za vlastita prava.

Isto tako, predsjednica sindikata se u prezentaciji osvrnula i na temu materijalnih prava liječnica i liječnika. Upozorila je na važnost dosadašnjeg rada HLS-a u osiguravanju poboljšanja prava u odnosu na ono što bi liječnicima bilo zagarantirano Temeljnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u javnim službama. Kako se ta prava s vremenom ne bi izgubila, napomenuli su Čulinović Čaić, potpredsjednik sindikata Igor Tripalo i tajnica Linda Rossini Gajšak, ključan je sindikalni angažman svih članova sindikata.

S obzirom na nedostatak radne snage, tema radničkih prava u zdravstvu najvjerojatnije će ostati aktualna, stoga je proaktivni pristup HLS-a u informiranju postojećih i potencijalnih članova dobrodošla promjena. Međutim, ono što je iz prezentacije ostalo nejasno, a što će po svoj prilici biti presudno za uspjeh organiziranja akcija u ovom sektoru, jest namjera jačanja suradnje različitih strukovnih sindikata u zdravstvu. Ako uzmemo u obzir da su već za kraj ovog mjeseca najavljene zajedničke industrijske akcije sindikata u javnom sektoru, uskoro ćemo moći provjeriti do koje su mjere liječnici, medicinske sestre i drugi radnici u zdravstvu spremni poraditi na sukobima iz prošlosti i istupiti u korist poboljšanja radničkih prava u cijelom sektoru.


Autorica teksta: Ana Vračar
Izvor: Hrvatski liječnički sindikat

Ana Vračar


    Preporučite članak: