Large zam

Specijalizanti i specijalizantice diljem Engleske protekla dva dana proveli su u štrajku, prosvjedujući protiv novog kolektivnog ugovora kojega pokušava nametnuti ministar zdravstva Jeremy Hunt. Štrajk, kojega je organizirao najveći sindikat liječnika u Britaniji, British Medical Association (BMA), a podržavaju ga i drugi sindikati koji organiziraju radnike u zdravstvenom sustavu, prvi je u britanskoj povijesti gdje su medicinski radnici odlučili obustaviti rad čak i u službama poput hitne medicine i porodništva.

Pregovori o spornom ugovoru počeli su krajem 2012., a prekinuti su nakon tri godine jer BMA smatra kako njegove odredbe dovode u pitanje sigurnost kako specijalizanata, tako i pacijenata. Među ostalim, novim ugovorom produžilo bi se redovno radno vrijeme specijalizanata sa pet na sedam dana u tjednu, ukinule novčane penalizacije poslodavcima u slučajevima kršenja ugovorenog radnog vremena, a promijenio bi se i način plaćanja sati provedenih u pripravnosti te povećanja plaće prema radnom stažu. Sve navedeno smanjuje kvalitetu uvjeta na radu za specijalizante, a utječe i na njihov položaj unutar državnog zdravstvenog sustava National Health Service (NHS), zbog čega sindikat ne može pristati na njegovo provođenje, upozorili su iz BMA.

Iz tog je razloga 2015. unutar članstva BMA proveden referendum na kojem se 99% sudionika izjasnilo za neki oblik industrijske akcije, a čak 98% za stupanje u štrajk ukoliko ministar bude inzistirao na ovoj verziji ugovora. S obzirom da se upravo to i dogodilo, početkom travnja ove godine specijalizanti su organizirano izašli na ulice, a kada ni to nije pokolebalo Vladu, najavljen je štrajk za 26. i 27. travnja. Prema informacijama NHS-a Engleske, oba dana štrajkalo je 21.608 specijalizanata, odnosno 78% onih liječnica i liječnika koji su ovih dana trebali biti u smjeni.

Osim velikog odaziva na štrajk među radnicima, snažna je i podrška koju specijalizanti uživaju u javnosti. Unatoč tome što je zbog štrajka otkazano 13 tisuća operacija i 130 tisuća pregleda, 60% engleskog stanovništva izjavilo je da podupire kako štrajkaške zahtjeve koje je istaknuo BMA, tako i metodu koju je sindikat odabrao za njihovo ostvarivanje. Isto se ne može reći za većinu mainstream medija, koji nastoje prikazati liječnike u štrajku kao neodgovorne i nezahvalne pojedince, nimalo zabrinute za sudbinu svojih pacijenata. Ipak, čak ni negativna medijska slika nije pokolebala većinu stanovnika Londona i drugih engleskih gradova da štrajkaše podrže te da im se pridruže u masovnom prosvjedu pred sjedištem vlade u Whitehallu koji je održan u utorak. Na prosvjedu je sudjelovao i predsjednik oporbene Laburističke stranke Jeremy Corbyn.

Sindikati i podržavatelji upozorili su kako je ishod ovog štrajka važan ne samo za liječnike, već i za druge medicinske radnike te, u konačnici, cjelokupni radnički pokret u Ujedinjenom Kraljevstvu. Naime, u pokušajima ministra Hunta, a posredno i premijera Davida Camerona, da slomi liječnike i njihov sindikat, većina analitičara i aktivista vidi paralele s postupcima koji su osamdesetih godina omogućili Margaret Thatcher da slomi dugotrajni štrajk rudara, čime je sindikatima u Britaniji zadala udarac od kojega se do danas nisu oporavili.

Ukoliko Huntu sada pođe za rukom diskreditirati i oslabiti BMA, upozoravaju sindikalisti, položaj organizacija medicinskih sestara i drugih zdravstvenih radnika bit će znatno gori kada dođe vrijeme za pregovore o njihovim pravima. Pritom priča neće završiti sa drastičnim rezanjem plaća ili povećanjem radnog vremena, napominje BMA, jer je konačni cilj konzervativne vlade privatizacija zdravstvenog sustava.

“NHS se bori s kadrovskom i financijskom podkapacitiranošću. Ako specijalizanti izgube ovu bitku, tada će medicinske sestre, primalje i radiolozi biti sljedeći, jer Konzervativna stranka želi pretvoriti NHS u fragmentiran sustav, unutar kojega će privatni sektor preuzeti najisplativije dijelove”, izjavili su u sindikatu UNITE, koji organizira otprilike 100 tisuća radnica i radnika u zdravstvu.

Iskazujući svoje neodobravanje prema nastojanjima Konzervativne stranke, dio štrajkaša i aktivista u utorak je blokirao konferenciju privatnih pružatelja zdravstvenih usluga koja se odvijala u Britanskoj liječničkoj komori (Royal College of Physicians). Ometanjem skupa liječnici i njihovi pacijenti dali su do znanja kako neće pristati na rastakanje NHS-a te da će Konzervativna stranka naići na jak otpor prilikom provođenja sličnih reformi.

 

av
    Preporučite članak: