Large 84655537 654436548634318 1153455175768211456 n

 

Hrvatski sindikat sanitetskih radnika (HSSP) danas je donio odluku o privremenoj obustavi jučer (12. veljače) pokrenutog bijelog štrajka, jer su svjesni ozbiljnosti trenutne situacije, a pacijenti su im na prvom mjestu.

“Zbog proglašenja pandemije korona virusa na globalnoj razini i epidemije na državnoj razini, stvorena je mogućnost krizne situacije. Prema Pravilniku o obavljanju djelatnosti sanitetskog prijevoza u slučaju eskaliranja situacije može se dogoditi da naša vozila pretvore u timove hitne medicinske pomoći. Na osnovu toga morat ćemo odgoditi sindikalne akcije dok se situacija ne poboljša. Kao jedna od važnijih djelatnosti unutar primarne zdravstvene zaštite izražavamo razumijevanje trenutne situacije. No, od borbe nećemo odustati, a veće aktivnosti samo ćemo prolongirati dok se situacija ne smiri”, rekli su nam iz HSSP-a.

Kako kaže Pravilnik o sanitetu, u slučaju posebnih situacija, nepogoda ili epidemija i sanitetski radnici postaju hitna pomoć. No, kako smo pisali u članku Unatoč sudskim zabranama, radnici sanitetskog prijevoza nastavljaju s borbom, poslodavci ih za obavljanje djelatnosti hitne pomoći koriste na dnevnoj razini, ali im se to ne priznaje i ne želi platiti.

Zbog nepravednog smanjenja koeficijenata koje se dogodilo nakon razdvajanja hitne i sanitetskog prijevoza radnici su nastavili obavljati obje djelatnosti, za manju plaću. U Uredbi o nazivima radnih mjesta poslova vozači su svrstani u kategoriju „Ostalo“, a tehničari opisani kao radnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Ni jedno ni drugo ne odgovara opisu i količini posla koji obavljaju – velika odgovornost, briga za pacijente, fizički težak posao, prilagođavanje različitim atmosferskim uvjetima, rad vikendima, noću, dodir sa zaraznim bolestima, krvi, traumama, rad bez adekvatne opreme i zaštite. Zbog toga oni traže vraćanje koeficijenta na razinu iz 2011. i adekvatno vrednovanje njihova posla kroz Uredbu.

Unatoč svemu navedenom ni čelnici lokalnih vlasti ni Vlada RH za sada ne shvaćaju važnost njihova posla i ne cijene njihov naporan rad. Za vrijeme štrajka pokrenutog u Zagrebu 5. veljače radnici su se suočavali s pritiscima i prijetnjama, na radno mjesto štrajkača Grad Zagreb je doveo ZET-ovce i radnike iz drugih ustanova. Štrajk je zabranjen najprije na Županijskom sudu u Zagrebu, a potom na Vrhovnom sudu RH.

K tome, saznajemo da je poslodavac zagrebačkih radnika – Nastavni zavod za hitnu medicinu – danas donio odluku da neće platiti dane provedene u štrajku. Čini se da se radi sve da se radnike izmori i ušutka.

Radnici sanitetskog prijevoza svakog radnog dana ulažu velike napore kako bi sve pacijente adekvatno zbrinuli, tako će činiti i u slučaju krize. No kako bi se izborili za zasluženo povećanje plaće i adekvatno vrednovanje posla, potrebna im je i naša podrška!


Napisala: 

Ana Vragolović
    Preporučite članak: