Large zam

 

U srijedu, 10. svibnja, u prostoru Doma zdravlja Zagreb-Zapad održala se radionica o organizaciji palijativne skrbi u Hrvatskoj. Uvodna izlaganja na radionici održali su Aleksandar Džakula sa Škole narodnog zdravlja, koji je govorio o najčešćim problemima u organizaciji ovog dijela zdravstvene zaštite, i Valerija Žapčić, diplomirana medicinska sestra, koja je govorila o poteškoćama s kojima se zdravstveni radnici susreću kod provedbe palijativne skrbi.

Radionica je organizirana povodom Međunarodnog dana sestrinstva koji se obilježava 12. svibnja, a osim zdravstvenih radnika, u diskusiju su se uključili i predstavnici udruga pacijenata uključenih u Koaliciju udruga u zdravstvu te druge pojedinke s iskustvom života s palijativnim pacijentima.

Zahvaljujući raznovrsnom sastavu polaznika, kroz radionicu se razvila rasprava koja je ukazala na različite perspektive koje utječu na organizaciju i provedbu palijative. Osim organizacijskih problema o kojima su govorili uvodničari, pokazalo se kako na provedbu palijative u praksi utječu i drugi faktori: način na koji HZZO (ne)financira određene postupke koji se mogu svrstati pod palijativnu skrb, osobni angažman pojedinih medicinskih sestara i liječnika, ali regionalne specifičnosti – što dolazi do izražaja kada se uspoređuje sustav palijative u različitim dijelovima Hrvatske.


Vijest napisala:

Ana Vračar
    Preporučite članak: