Large prosvjedi u indoneziji  foto people s dispatch

Pandemija koronavirusa i kapitalistički odgovori na krizu diljem svijeta gurnuli su radnike i radnice u još gori položaj i borbu za preživljavanje. Mnogo je vijesti o masovnim otpuštanjima, zatvaranju poduzeća, smanjenju plaća, ali diljem svijeta radnici i radnice se i bune i organiziraju. Donosimo vam kratak pregled prosvjeda i štrajkova u listopadu.  

 

Generalni štrajk koji se ovoga mjeseca održao u Južnoj Africi dio je šireg vala radničkih borbi koje se posljednjih mjeseci odvijaju u toj zemlji (već smo pisali o štrajku zdravstvenih radnika). Željeznički radnici započeli su štrajk na neodređeno na Gautrainu, 80 kilometara dugom brzom tranzitnom sustavu koji povezuje Johannesburgovu međunarodnu zračnu luku s Pretorijom. Rudari u tri tvrtke započeli su štrajk za povećanje plaća kako bi se nosili s rastom cijena hrane, stanarine i goriva, a radnici u metalurgiji zahtijevaju povećanje plaća od osam posto. Radnici u tekstilnom, energetskom i prometnom sektoru također su krenuli u štrajk. Generalni štrajk sazvali su udruženo mnogobrojni sindikati, čije je članstvo višemilijunsko.

Više od 1,5 milijuna radnika u elektroenergetskom sektoru prosvjedovalo je širom Indije protiv novog amandmana zakona o električnoj energiji i privatizacije distribucije električne energije. Prosvjedi, koje je koordinirao Nacionalni odbor radnika i inženjera u elektroenergetici, uslijedili su nakon što se već prosvjedovalo širom zemlje u srpnju i kolovozu, bez puno uspjeha. Privatizacija je već započela u Purvanchalu, Vidyutu, Vitranu i Nigamu, dok je vlada države Odisha već predala Središnje poduzeće za opskrbu električnom energijom (CESU) kompaniji Tata Power i planira daljnju privatizaciju usluga.

Prosvjedovalo se i u susjednom Pakistanu. Preko deset tisuća radnika i radnica vladinog sektora iz nekoliko provincija okupilo se u Islamabadu tražeći veću plaću, povećanje mirovine i stopostotni rast medicinske naknade. Održali su sit-inove u visoko-sigurnosnom području u kojem se nalazi parlament i u druge vladine zgrade. Kao dio smanjenja proračunskog deficita, kako bi se ispunili ciljevi koje je postavio Međunarodni monetarni fond, pakistanska vlada je nametnula zamrzavanje plaća svih državnih službenika za financijsku godinu 2020. - 21.

Generalni štrajk u Južnoafričkoj Republici. Foto: Peoples DispatchProtiv vladinih politika na ulice su izišli i u Ekvadoru. Nezaposleni radnici, “neformalni” prodavači, studenti i stanovnici Quita u Ekvadoru
marširali su početkom mjeseca, prozivajući ne samo vladu trenutnog predsjednika Lenína Morena, već i bivšeg predsjednika Rafaela Correa i gradonačelnika Jorgea Yunda. Za razliku od prethodnih prosvjeda, mobilizacija nije imala službene glasnogovornike; predstavnika sindikata bilo je malo. Prosvjednici su bili radnici iz privatnog i javnog sektora koji su otpušteni tijekom prvih tjedana pandemije, a od tada nisu mogli pronaći novi posao. Pridružili su im se neformalni radnici i prodavači koje je također teško pogodila pandemija, a vlada im je pružila ili oskudnu ili nikakvu pomoć. Prosvjednici su se žalili i na uznemiravanje od strane policije.

U Indoneziji je savez sindikata, ekoloških inicijativa i studentskih grupa pokrenuo prosvjed protiv sveobuhvatnih promjena zakona o radu i okolišu u Indoneziji. Tisuće prosvjednica i prosvjednika izašlo je na ulice Jakarte, Bandunga i drugih gradova, u pobuni protiv donošenja "omnibus zakona" za koji kritičari kažu da će oslabiti zaštitu radničkih prava i zaštitu okoliša. Preko 400 prosvjednika i prosvjednica uhićeno je u policijskim akcijama diljem zemlje.

Zastavio se i
štrajk učitelja javnih škola u Zimbabveu, koji je započeo u rujnu. Učitelji i dalje ističu da si s trenutnim plaćama ne mogu priuštiti ni odlazak na posao. Plaće su im se nevjerojatno smanjile - od mjesečne plaće od oko 550 američkih dolara na samo 30 do 35 američkih dolara u razdoblju od dvije godine, koliko je zemlja u krizi.

Radnici u obrazovanju prosvjedovali su i u Egiptu. Stotine radnika i radnica Radničke kulturne zaklade i Radničkog sveučilišta organizirali su sit-in na sveučilištu u Kairu tražeći isplatu plaća i zahtijevajući izdvajanje sveučilišta iz Egipatske sindikalne federacije (ETUF). Radnici su iskazali nezadovoljstvo zbog lošeg upravljanja ETUF-om, sindikalnim udruženjem za koje smatraju da ne radi dobro i dovoljno. ETUF, desetljećima partner države u upravljanju radnim pitanjima, trenutno upravlja s 13 sveučilišnih podružnica širom Egipta.


Izvor naslovne fotografije: Peoples Dispatch
Vijest napisala:

Ivana Perić
    Preporučite članak: