Large las kellys foto movimiento org

Ovoga nam mjeseca radničkog organiziranja i protestiranja nije nedostajalo - od divljih štrajkova medicinskih sestara u Danskoj do masovnog štrajka glađu palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima, i nove online platforme hotelskih sobarica u Španjolskoj. Više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u rujnu.


Oko 30.000 komunalnih sanitarnih radnika i radnica iz gradskih poduzeća širom indijske države Bihar započelo je u rujnu štrajk na neodređeno zbog zahtjeva koji uključuju jednaku plaću za jednak rad, ugovore na neodređeno i prestanak prakse outsourcinga. Sindikati koji pokrivaju ovaj sektor upozorili su prošlog mjeseca da će radnici štrajkati ako vlasti nastave ignorirati njihove zahtjeve. Brojni radnici, stotine njih, rade već 10 godina u istom poduzeću na dnevnoj plaći/ugovoru, stalno se nadajući se da će njihova radna mjesta i uvjeti rada napokon postati stalni i sigurniji.

Vozači luke Bejrut nastavili su ovoga mjeseca štrajk zahtijevajući povećanje plaća. Nacionalna federacija sindikata i zaposlenika u Libanonu i članovi Sindikata vozača kažu da njihove trenutne plaće ne pokrivaju osnovne životne potrebe u zemlji u kojoj postaje sve teže preživljavati. Vozači autobusa i teretnih kamiona održali su sličan štrajk krajem kolovoza, koristeći svoje kamione kako bi blokirali i ograničili pristup luci. Ovoga su mjeseca štrajkali i libanonski nastavnici, također tražeći povećanje plaća, kao i naknada za putne troškove. Liga učitelja javnih osnovnih škola protestira zbog odbijanja vlasti da ostvari te zahtjeve. Njihov štrajk podržalo je i Sindikalno koordinacijsko povjerenstvo koje predstavlja srednjoškolsko nastavno osoblje.

Medicinske sestre u više danskih bolnica održale su u rujnu divlji štrajk, prkoseći zabrani vlade i naredbama sindikata Danske organizacije medicinskih sestara (DSR). Naime, danska vlada je intervenirala krajem kolovoza kako bi prekinula desetotjedni štrajk preko šest tisuća medicinskih sestara i nametnula sporazum o plaći koji su članovi DSR-a ranije dva puta odbili. Prema podacima Danske radiodifuzijske korporacije (DR), oko 100 medicinskih sestara u Rigshospitaletu u Kopenhagenu započelo je jednosatne dnevne štrajkove. Izlazak su koordinirale putem Facebook grupe, nakon sličnih jednosatnih stanki 30. i 31. kolovoza, koje je izvelo 100-tinjak medicinskih sestara u Sveučilišnoj bolnici Aarhus, a 3. rujna nekoliko desetaka medicinskih sestara u gradovima Roskilde i Horsens. DR je citirao jednu medicinsku sestru koja je kritizirala korporativistički model prihvaćen od strane danskih sindikata, rekavši: “Pokušali smo koristiti danski model za štrajk i borbu za bolje uvjete i bolje plaće. Nije uspjelo.”

Dobre vijesti u rujnu su stigle iz Španjolske. Španjolske sobarice planiraju pobijediti neprijatelja njegovim oružjem, i to tako što su pokrenule svoju online platformu za rezervaciju smještaja. Las Kellys, organizacija španjolskih hotelskih sobarica, odlučila je uspostaviti svoju platformu nakon što su platforme kao što su TripAdvisor i Booking.com odbile njihov prijedlog da radni uvjeti počnu doprinositi ukupnom rejtingu hotela. Las Kellys (las que limpian – one koje čiste) počela je kao WhatsApp grupa 2014. godine. Članice su osnovale udrugu 2016., a grupa u Barceloni osnovala je i sindikat Sindicato Las Kellys Cataluña, zbog nezainteresiranosti sindikata koji je trebao zastupati njihove interese. Las Kellys grupe postoje u španjolskim većim gradovima, kao i na Balearskim i Kanarskim otocima i u pojedinim resortima.

Sredinom rujna čak 1.380 palestinskih zatvorenika i zatvorenica započelo je masovni štrajk glađu, u znak protesta protiv izraelske brutalnosti i represije nad Palestincima koji su zatvoreni u izraelskim zatvorima i zatočeničkim centrima. To se događa usred nedavnog intenziviranja nasilnih mjera i ograničenja prema palestinskim zatvorenicima nakon bijega šest zatvorenika iz zatvora Gilboa 6. rujna. Zahtjevi zatvorenika uključuju hitan prekid izraelske represije i zlostavljanja palestinskih zatvorenika, zaustavljanje proizvoljnog premještanja zatvorenika, ukidanje oštrih kazni i ograničenja nametnutih stotinama zatvorenika, premještanje zatvorenika smještenih u samicu ili izolaciju u redovne dijelove zatvora i vraćanje uvjeta pritvora u stanje kakvo je bilo prije 5. rujna. Ostali zahtjevi su okončanje izraelske politike arbitrarnog pritvaranja s neopravdanim produljenjem, dopuštanje posjeta obitelji, postavljanje javnih telefona u zatvorima i dopuštanje zatvorenicima da nabavljaju osnovne stvari, poput hrane i odjeće.

Radnici i mladi ljudi diljem Šri Lanke pobunili su se protiv novog zakona o izvanrednim/hitnim situacijama. Vlada tvrdi da zakon "jamči javnu sigurnost i dobrobit te održavanje opskrbe i usluga bitnih za život zajednice". Nedavne nestašice hrane i udvostručenje cijene riže i šećera iskorišteno je kao izgovor za donošenje novog zakona. Stranka socijalističke ravnopravnosti (SEP) upozorila je u svom priopćenju kako se radi o represivnom izvanrednom stanju koje potiče predsjednik Šri Lanke i kako je novi zakon zapravo usmjeren protiv sve većeg prosvjedovanja i otpora radničke klase i siromašnih, u situaciji u kojoj Vlada prebacuje teret krizne ekonomske situacije na leđa običnih ljudi. SEP je dobio snažan odgovor radnika i radnica, studenata i mladih u raspravama o represivnom karakteru zakona i potrebi političkog organiziranja protiv takvih mjera.


Naslovna fotografija: Las Kellys, Foto: Fotomovimiento.org/Flickr
Vijest napisala:

Ivana Perić
    Preporučite članak: