Large amazon  radnici u skladi%c5%a1tu  ytb prtsc 1

Od prosvjeda radnika u javnom sektoru u Jemenu, zaraćenoj zemlji koja bilježi najveću glad u modernoj ljudskoj povijesti, do nacionalnog štrajka radnika i radnica Amazona u Italiji i jačanja studentskih prosvjeda u Južnoj Africi - čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u ožujku.

 

Učitelji zaposleni na privremenim ugovorima održali su trodnevni štrajk u Maroku, osuđujući tako i napade sigurnosnih snaga na njihove kolege tijekom prosvjeda koji su se održali u Rabatu početkom mjeseca. Tijekom štrajka su istaknuli kako traže službenu integraciju u javni sektor, i prestanak prakse zapošljavanja na privremenim ugovorima. 2017. godine marokanska vlada je pokrenula program zapošljavanja s dvogodišnjim “obnovljivim” ugovorom koji je prvi put implementiran u obrazovnom sektoru. Na prosvjedu je istaknuto kako preko takvog ugovora u Maroku radi više od 100 tisuća učitelja i učiteljica.

U Urugvaju je dva četverosatna štrajka sazvao Sindikat građevinskih radnika SUNTA, zbog smrti radnika na projektu izgradnje mlina za celulozu. Radnik, Carlos Marcelo Brun Ruiz Díaz, 43-godišnji otac dvoje djece, radio je u 10 metara dubokom rovu kada je zatrpan pod brdom zemlje koja je kliznula na njega. Nesreća se dogodila uz cestu koja je vodila do mjesta za proizvodnju celuloze u Centenariju, gradu na južnoj obali Rio Negro. Díaza je zaposlila građevinska tvrtka INCOCI. Budući mlin za celulozu, poznat kao UPM 2, bit će najveći takve vrste na svijetu. Projekt se promovira kao “stvaralac posla u regiji”, iako je kritiziran zbog ekoloških i ekonomskih spornosti. Velik je problem i sigurnost radnika, a sindikat SUNTA upozorava na loše provođenje zakonu o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu. O nedavnim nesrećama na radu i problemima u građevinskom sektoru u Hrvatskoj već smo pisali na Radničkim pravima.

U Italiji je ovoga mjeseca održan nacionalni štrajk radnika i radnica Amazona. Štrajk su organizirali sindikati (FILT CGIL, FIT CISL i Uiltrasporti) nakon propalih pregovora s udruženjem poslodavaca Assoespressi koje predstavlja dostavne i slične kompanije. Prema procjenama sindikata, svoje radne obveze preskočilo je oko 75 posto radnika od njih 40 tisuće, dakle - oko 30 tisuća radnika i radnica se pridružilo štrajku.

U Jemenu su radnici i radnice javnog sektora prosvjedovali zbog neisplaćenih plaća i nedostatka bazičnih usluga - hrane, struje, vode. Radnici su se okupili ispred predsjedničke palače u Adenu, međunarodno priznatog sjedišta vlade premijera Maeena Abdulmalika. Podsjetimo, u Jemenu već nekoliko godina traje najveća ratno-humanitarna katastrofa našeg vremena. Iz Svjetskog programa za hranu nedavno su upozorili da Jemen bilježi najveću glad u modernoj povijesti, a agencija UN-a predviđa da bi oko 400 tisuća jemenske djece mlađe od pet godina moglo umrijeti od akutne pothranjenosti ove godine, ako se rat i blokada koju je nametnula Saudijska Arabija nastave.

Djeca u Adenu (Jemen) nakon podjele sendviča iz zaliha za hitne slučajeve, FOTO: World Food Programme/Hebatallah Munassar


U Južnoj Africi jačaju studentski prosvjedi. Prosvjedi su se intenzivirali nakon ubojstva studenta Mthokozisija Ntumbe od strane Južnoafričke policijske službe (SAPS). Od 15. ožujka studenti izlaze na ulice, blokirajući rad visokoškolskih ustanova, jačajući pokret i tražeći brisanje studentskog duga. Zahtijevaju raščišćavanje svih dosadašnjih dugova za troškove studiranja, te istragu ubojstva Ntumbe i prestanak policijske brutalnosti protiv studenata i studentica koje prosvjeduju.

Diljem svijeta ovoga je mjeseca velikim mobilizacijama obilježen i Osmi mart. Na desetke tisuća žena prosvjedovalo je na ulazu u New Delhi, gdje još uvijek traje borba i agitacija indijskih poljoprivrednika i poljoprivrednica. U pregledu koji nudi People’s Dispatch možete pogledati globalne prosvjede koje su organizirale feminističke organizacije i pokreti slaveći Osmi mart, iznoseći zahtjeve za radničkim pravima, i tražeći kraj seksističkog, patrijarhalnog i klasnog ugnjetavanja.


Nalsovna fotografija: Radnici u skladištu Amazona, FOTO: ytb-prtsc
Vijest napisala:

Ivana Perić
    Preporučite članak: