Large gra%c4%91evina

Turski radnici dobili su otkaz SMS-om i isti su dan vraćeni u Tursku jer su se informirali o svojim radničkim pravima, kažu iz Sindikata graditeljstva Hrvatske.

 

250 do 300 sati rada mjesečno, 1 do 2 slobodna dana mjesečno, upola manja plaća od dogovorene (i to usmeno!), neisplata dnevnica za dane bolovanja ili dane kad nije moguće izvođenje radova zbog lošeg vremena – sve su ovo uvjeti rada turskih radnika na obnovi pruge Koprivnica-Križevci, ali tu priča ne završava. Nakon što je Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH) stupio u kontakt s radnicima turskih građevinskih firmi Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. i Ci-Ay Mühendislik kako bi ih upoznao s njihovim radničkim pravima osiguranih hrvatskim Zakonom o radu (ZOR) i granskim kolektivnim ugovorom, dio radnika dobio je otkaz SMS porukom i isti je dan transportiran nazad u Tursku.

Naime, SGH je, čim su turski radnici stigli u Hrvatsku, kontaktirao poslodavce i obavijestio ih o postojanju granskog kolektivnog ugovora u Hrvatskoj i njegovom sadržaju te zamolio turske tvrtke pristup k oko 600 turskih radnika kako bi ih uputili u njihova prava. Poslodavci pristup radnicima nisu dali, rekavši kako poštuju ZOR i kolektivni ugovor te kako su radnike već obavijestili o njihovim pravima.

SGH je ipak do radnika uspio doći, a nakon prošlotjednog susreta sindikalista i radnika tijekom njihove pauze za ručak, radnicima je stigao otkaz – ako se SMS poruka tako može nazvati. Poslodavac je sindikaliste, zatekavši ih u razgovoru s radnicima, otjerao i to – ironično – optuživši ih za manjak poštovanja prema poslodavcu. Vjerujemo da ni u Turskoj, kao ni u Hrvatskoj, uskraćivanje prava na sindikalno organiziranje i tretiranje radnika kao robova koji rade 10-12 sati tjedno bez slobodnog dana nije iskaz poštovanja.

SGH o ovom je slučaju obavijestio inspekciju rada te investitora, HŽ Infrastrukturu te traži da se u ovaj slučaj uključi i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković jer ovakva gruba kršenja radničkih prava potiču stvaranje nelojalne konkurencije na tržištu rada u sektoru građevine, istaknula je Jasenka Vukšić, predsjednica SGH na današnjoj konferenciji za medije. Nižom cijenom rada (koja se postiže zakidanjem radnika) poslodavci poput ove dvije turske tvrtke daju jeftinije ponude u postupcima javne nabave i dobivaju na natječajima, stoga je potrebno da se u same postupke javne nabave uvede provjera poštivanja radnopravnih propisa, kazala je Vukšić. Takav oblik nelojalne konkurencije uništava i poslodavce koji se pridržavaju zakona i kolektivnog ugovora.

Stranim se radnicima, kojih je u hrvatskoj građevini sve više (o čemu smo već pisali i to ne jednom), u većoj mjeri krše radnička prava jer s njima nisu upoznati, a dodatan problem stvara jezik – s ovim su radnicima, kako je objasnio Domagoj Ferdebar, glavni tajnik SGH, komunicirali koristeći online alate za prevođenje jer radnici ne govore druge jezike osim turskog, a poslodavac je odbio staviti svoje prevoditelje na raspolaganje Sindikatu. O povećanom broju smrtnih slučajeva stranih radnika na radnom mjestu također smo već pisali.

Plaće u sektoru graditeljstva 20 su posto niže od hrvatskog prosjeka, ističe Vukšić te objašnjava kako se upravo sklapanjem granskog kolektivnog ugovora, kojim ju propisane minimalne plaće prema složenosti poslova koje radnik obavlja i njegovom stupnju obrazovanja, SGH i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) bore protiv rada na crno i sive ekonomije koja je boljka sektora graditeljstva, o čemu smo isto tako već pisali. Ono na čemu se očito još umnogome treba poraditi jest da to ne ostane mrtvo slovo na papiru.


Naslovna fotografija: Petra Ivšić, Radnička prava
Vijest napisala:

Tea Radović
    Preporučite članak: