Large somk

Propao pokušaj mirenja Grada Rijeke i Sindikata obrazovanja medija i kulture.

 

Nakon neuspješnih kolektivnih pregovora i tri pokušaja mirenja, Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) nastavlja pripreme za štrajk o kojem će sindikalno članstvo odlučivati na referendumu koji je zakazan za sutra.

U postupku mirenja Grad Rijeka predlagao je povećanje osnovice za 7 posto od 1. srpnja, dok je SOMK tražio da se dio povećanja ostvari ranije, od 1. siječnja (3,5 posto), s dodatnih 4 posto povećanja od 1. srpnja, što Grad nije prihvatio. Danas je Grad Rijeka dao novu ponudu, ali ju je SOMK ocijenio nezadovoljavajućom te se pripreme za industrijsku akciju nastavljaju.

Podsjećamo, u riječkim dječjim vrtićima Rijeka, More i Sušak odgajateljice imaju najnižu plaću u Hrvatskoj. Usprkos tome što Zakon o predškolskom odgoju propisuje da plaća u predškolskom obrazovanju ne smije biti niža od one u osnovnoškolskom obrazovanju, riječke odgajateljice rade za 16 posto manju plaću od osnovnoškolskih učitelja, a koeficijenti im zaostaju 6 posto.

Iz SOMK-a ističu kako je stanje u riječkim vrtićima alarmantno jer odgajateljice, koje su k tome i deficitarno zanimanje, masovno odlaze u susjedna mjesta u kojima imaju značajno više plaće, a potkapacitiranost vrtića, posebno problematična u ovim pandemijskim vremenima, time se povećava.

Štrajkovi u sustavu predškolskog odgoja iznimno su rijetki, što je, među ostalim, posljedica i decentraliziranosti sustava koji otežava radničko organiziranje jer se materijalna prava radnika dogovaraju na lokalnim razinama. Stoga je borba riječkih radnica od iznimne važnosti za cijeli sektor.


Izvor naslovne fotografije: Facebook SOMK-a
Vijest napisala:

Tea Radović
    Preporučite članak: