Large somk

Prijetnja štrajkom urodila plodom - postignut je dogovor između Sindikata obrazovanja medija i kulture i Grada Rijeke.

 

Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) odustaje od štrajka u riječkim dječjim vrtićima More, Rijeka i Sušak, objavili su.

Grad Rijeka ponudio je povećanje osnovice plaće za 10 posto u tri navrata: 1. veljače, 1. lipnja i 1. prosinca, a uz to se obvezao i započeti proces pregovora o novom kolektivnom ugovoru koji je obećao i završiti do prosinca 2022. SOMK je ovakav prijedlog ocijenio zadovoljavajućim te je obustavio pripremu najavljene industrijske akcije.

Podsjećamo, riječke radnice u sustavu predškolskog odgoja tražile su povećanje osnovice plaće za 16 posto, čime bi se njihova plaća izjednačila s plaćama u osnovnim školama, što je i zakonom propisana minimalna razina. Nakon neuspjelog pokušaja mirenja s Gradom Rijekom, radnice su 10. veljače izglasale pokretanje štrajka koji je trebao započeti danas o čemu smo pisali.

Iako nije dogovoreno traženo povećanje, iz SOMK-a ističu kako socijalni dijalog zahtijeva kompromis. S obzirom na to da od 2019. godine plaće nisu rasle, kompromis je postignut prihvaćanjem manjeg povećanja uz dogovor oko kolektivnih pregovora u kojima će, sigurni smo, inzistirati na dodatnoj korekciji plaća radnica u predškolskom odgoju.


Izvor naslovne fotografije: Facebook stranica SOMK-a, Radnička prava
Vijest napisala:

Tea Radović
    Preporučite članak: