Large somk

Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) najavio štrajkaške aktivnosti u riječkim dječjim vrtićima.

 

Stopostotnom izlaznošću na referendum riječke radnice u dječjim vrtićima izglasale su štrajk koji će započeti 21. veljače i trajati do ispunjenja zahtjeva, izvijestio je Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) na današnjoj medijskoj konferenciji.

450 članova SOMK-a od ukupno 650 zaposlenih u dječjim vrtićima Rijeka, More i Sušak nastavlja s industrijskim akcijama jer Grad Rijeka nije dao zadovoljavajuću ponudu u postupcima mirenja, o čemu smo već pisali.

Naime, iako SOMK od 2019. godine vodi socijalni dijalog s Gradu u kojem upozorava na to da su plaće u predškolskom odgoju u Rijeci ispod zakonski propisane minimalne razine, Grad Rijeka do sad nije ponudio odgovarajuće rješenje za povećanje plaća. SOMK traži da se osnovica plaće podigne za 16 posto, na 6.044,51 kn, što je minimalni iznos koji bi bio u skladu sa zakonom – tj. usklađen s plaćama u osnovnim školama, objasnila je Božica Žilić, predsjednica SOMK-a.

SOMK je pristao da se do ciljnog iznosa osnovice dođe kroz tri postupna povećanja, ali je Grad Rijeka za sada predložio samo dva – 3,5 posto od 1. ožujka te 4 posto od 1. srpnja. Žilić ističe kako će štrajk trajati dok Grad ne definira i posljednji korak povećanja, kada bi osnovica dosegla željeni iznos od 6.044,51 kn.

Ingrid Čavić, sindikalna povjerenica u DV Rijeka i dopredsjednica SOMK-a, još je jednom naglasila kako je situacija u riječkim vrtićima alarmantna jer su, zbog iznimno niskih plaća, vrtići potkapacitirani osobljem. Radnice odlaze na tjednoj bazi, a na natječaje za posao nitko se ne javlja pa tako u vrtiću u kojem bi prema broju djece trebalo biti zaposleno 12 odgajateljica radi 6-8 odgajateljica, što utječe i na zdravlje radnica, i na kvalitetu odgojno-obrazovnog procesa u vrtićima.

Sljedeći će se tjedan u vrtićima provesti anketa među roditeljima kako bi se ustvrdilo koliko će od 3.200 djece, koliko ih pohađa riječke vrtiće, dolaziti u vrtiće za vrijeme štrajka. Za njih će biti organizirana osnovna briga (njega, skrb i prehrana), bez odgojno-obrazovnog i sportskog programa.

Riječke radnice zamolile su roditelje za razumijevanje i poručile „Ljudima je dosta slušanja kako su djeca na prvom mjestu, a onda one koji s njima rade stavljaju na zadnje!“


Izvor naslovne fotografije: snimka zaslona, Facebook.
Vijest napisala:

Tea Radović
    Preporučite članak: