Large sgh

U više od mjesec dana otkad im je predana prijava, inspekcija rada uspjela je – naći prevoditelja za turski jezik, ali postupak još nije okončan, saznajemo od Sindikata graditeljstva Hrvatske u razgovoru o razvoju situacije oko uvjeta rada turskih radnika na obnovi pruge Križevci-Koprivnica. Piše Matea Grgurinović.

 

Krajem veljače Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH) upozorio je na otpuštanja skupine radnika turskih tvrtki. Radnici su radili na obnovi pruge Križevci-Koprivnica, a bili su u kontaktu sa sindikatom zbog zaštite svojih prava. O ovom smo slučaju na Radničkim pravima već pisali.

Kako smo tada izvijestili, SGH je, čim su turski radnici stigli u Hrvatsku, kontaktirao poslodavce i obavijestio ih o postojanju granskog kolektivnog ugovora u Hrvatskoj i njegovom sadržaju te zamolio turske tvrtke pristup k oko 600 turskih radnika kako bi ih uputili u njihova prava. Poslodavci pristup radnicima nisu dali, rekavši kako poštuju ZOR i kolektivni ugovor te kako su radnike već obavijestili o njihovim pravima. Poslodavac je sindikaliste, zatekavši ih u razgovoru s radnicima, otjerao i to – ironično – optuživši ih za manjak poštovanja prema poslodavcu.

SGH je tijekom akcije informiranja o pravima iz Kolektivnog ugovora za graditeljstvo, radnicima podijelio letke za vrijeme stanke za ručak. Radnici su nakon toga ekspresno dobili otkaz. I to putem SMS-a, bez navođenja razloga, kako su naveli iz Sindikata. Radnici su istoga dana transportirani u matičnu zemlju.

Mediji su tada prenijeli izjavu glavnog tajnika sindikata Domagoja Ferdebara koji je rekao da su radnici dobili na potpis izjavu da su spremni raditi prekovremeno tijekom cijele godine, „što pokazuje da radno vrijeme nije uređeno u skladu s uobičajenom preraspodjelom u građevinarstvu u Hrvatskoj“.

Brojni problemi

Stranim se radnicima, kojih je u hrvatskoj građevini sve više (o čemu smo već pisali i to ne jednom), u većoj mjeri krše radnička prava jer s njima nisu upoznati, a dodatan problem stvara jezik. O povećanom broju smrtnih slučajeva na radnom mjestu također smo već pisali.

U razgovoru za Radnička prava prije tri godine, tajnik SGH-a Ferdebar ukazao je na najčešće probleme s kojima se radnici u graditeljstvu susreću, a to su prijave na minimalnu plaću, dok se ostatak isplaćuje "na ruke", velik broj prekovremenih sati, odnosno raspored i korištenje radnog vremena, nepoštivanje odredbi zaštite na radu i teški uvjeti rada. "Radno vrijeme je van svih okvira, a uredno je prijavljeno kao 40 sati tjedno. Taj višak radnih sati poslodavac ostvaruje raznim metodama: plaćanja kroz stimulaciju, obmanjivanja radnika da su uvijek u nekoj preraspodjeli radnog vremena, priznavanja dijela kao prekovremenih sati dok se višak čuva i tijekom vremena gubi", upozorio je tada Ferdebar, a izgleda da se stvari do sada nisu puno promijenile.

Obnova pruge Križevci-Koprivnica velikim je dijelom financirana sredstvima EU-a; projekt je vrjedniji od izgradnje Pelješkog mosta (ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 350 milijuna eura, bez PDV-a), a investitor je HŽ Infrastruktura.

Jasenka Vukšić, predsjednica SGH-a, koju smo upitali zna li u kojoj je fazi istraga Državnog inspektorata, za Radnička prava kazala je da je sindikat prije otprilike dva tjedna saznao da je Inspekcija rada "pronašla prevoditelja za turski jezik (!?). Nažalost, nemamo novih saznanja vezano za nadzor, ali po okončanju nadzora bi, kao podnosioci prijave, trebali biti obaviješteni o ishodu nadzora".

Inspekcijsko postupanje još je u tijeku

Radnička prava također su poslala upit Državnom inspektoratu. Zanimalo nas jesu li proveli istragu ovoga slučaja, u kojoj je fazi istraga te koji su zaključci, ako je istraga završena. Također nas je zanimalo je li nadležno ministarstvo upoznato sa slučajem te koje su kazne za poslodavce u slučaju kršenja prava radnika. Iz Državnog inspektorata su nam samo kratko zahvalili na upitu te nas informirali "kako je inspekcijsko postupanje još u tijeku“ te da će nas „pravovremeno izvijestiti“ po njegovom okončanju.

Vukšić je na naš upit zna li sindikat koliko je točno radnika dobilo otkaz rekla da točne brojke nemaju, već sindikat ima različite informacije. "Prvo se govorilo o 17 radnika, a zatim o znatno manjem broju. Ne bih kalkulirala, ali je nedopustivo da je zbog kontakta sa sindikatom u Hrvatskoj, koja je članica EU-a, dobio otkaz i jedan radnik. Osim toga, imamo informacije da je poslije toga desetak radnika dalo otkaz i napustilo tvrtku upravo zbog kršenja temeljnih prava iz radnog odnosa i ne žele više raditi pod takvim uvjetima", kazala nam je.

Loši radni uvjeti na obnovi pruge

Zanimalo nas je i kakvi su uvjeti radnika angažiranih na obnovi pruge. Što se tiče zaštite na radu, radnici nemaju svu potrebnu opremu, kacige, odijela, cipele, opisala je predsjednica SGH-a te dodala da sindikat nije uspio saznati jesu li radnici educirani u tom području te šalju li ih poslodavci na zdravstvene preglede ako se radi o posebnim uvjetima rada (teškim fizičkim poslovima, rukovanje raznim strojevima, postrojenjima). "Očekujemo da će inspekcija provesti nadzor i u području zaštite na radu", dodala je Vukšić.

Foto: Pixnio, Radnička prava


Pojasnila je i kako se krše odredbe Kolektivnog ugovora i prava iz Zakona o radu. "U fokusu radnih prava su nam plaće i radno vrijeme. Primjerice, ispada da su upisani iznosi plaća koje su uspjeli vidjeti naši predstavnici na listama koje su im predočili radnici niži od ugovorenih plaća prema mjerilima iz granskog kolektivnog ugovora. Prema svjedočenju radnika radi se više od 250 sati mjesečno, a s obzirom na to da turske tvrtke sa SGH-om nemaju potpisan sporazum o preraspodjeli radnog vremena do maksimalno 60 sati tjedno, niti su dostavili Državnom inspektoratu plan preraspodjele radnog vremena do 48 sati tjedno, prema Zakonu o radu i granskom kolektivnom ugovoru on mogu raditi tjedno redovno radno vrijeme 40 sati i najviše 10 sati prekovremeno (uz pisani nalog). Na godišnjoj razini poslodavci mogu, prema granskom ugovoru, naložiti radniku da radi prekovremeno najviše 250 sati godišnje, a cijena sata rada za prekovremeni rad se povećava minimalno 30 posto", pojasnila je Vukšić.

S obzirom na loše uvjete rada radnika koji rade na obnovi pruge, kao i slučaja otpuštanja radnika SMS-om nakon što ih je sindikat obavijestio o njihovim pravima, obratili smo se i HŽ Infrastrukturi, kao investitoru projekta.

Na projektu trenutno angažirano 430 radnika

Zanimalo nas je jesu li oni upoznati sa slučajem i jesu li proveli istragu, znaju li koliko je radnika dobilo otkaz, koliko ih je trenutno angažirano i što HŽ Infrastruktura kao investitor radi da se poštuju prava radnika.

"HŽ Infrastruktura kao investitor je s tvrtkom Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A. S. potpisala ugovor za izvođenje radova na projektu "Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica". Ukupna vrijednost projekta jest 350 milijuna eura, a prihvatljivi troškovi sufinanciraju se iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF). Prema našim saznanjima, izvođač radova trenutačno na projektu ima angažiranih 430 radnika (ukupan broj radnika i tehničkog osoblja), a na gradilištu se uskoro očekuje i dodatnih 90 radnika“, kazali su nam.

HŽ Infrastruktura je upoznata s navodima o otpuštanju radnika, također su dodali, te je u utorak, 22. ožujka 2022, u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture održan i sastanak s predstavnicima Sindikata graditeljstva Hrvatske. Za ostale informacije uputili su nas na tvrtku Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A. S., kao i nadležni inspektorat.

Upit smo poslali i nadležnom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te smo pokušali stupiti u kontakt s firmom Cengiz Holding, čija je firma Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A. S. podružnica. Do objave ovog teksta nismo dobili odgovor na naša pitanja.

Ministarstvo upoznato sa slučajem

Iz SGH-a su nam također kazali da su i oni nadležnog ministra upoznali sa slučajem, kao i predsjednika uprave HŽ Infrastrukture. Zatražili su i njihovu potporu u „suzbijanju nelojalne konkurencije i rada na crno kroz uređenje tržišta rada, odnosno da se aktivno uključe u uspostavu mehanizama nadzora primjene ugovorenih radnih standarda u građevinarstvu, kako u postupcima javne nabave (kroz sustav isključenja ponuditelja ugraditi kontrolu isplata ugovorenih plaća), tako i kod ugovaranja poslova i praćenje izvođenja od strane naručitelja posla (radno socijalne klauzule o obveznoj primjeni granskog kolektivnog ugovora)“.

Na sastanku su se svi složili da zakone i propise iz radno-pravnog područja, kao i granski kolektivni ugovor s proširenom primjenom trebaju poštivati svi poslodavci u građevinarstvu RH, strani i domaći. Ministar je za početak obećao kontaktirati glavnog državnog inspektora, kazala nam je Vukšić.

Zaključno nas je zanimalo koji će biti daljnji koraci Sindikata. Vukšić nam je kazala da će preko uspostavljenih kontakata i daljnjih odlazaka na gradilišta i dalje pratiti uvjete rada i prava koja ostvaruju radnici, prije svega plaće, trajanje radnog vremena u tim tvrtkama, a sve nepravilnosti će kontinuirano prijavljivati nadležnim inspekcijama.

Kontaktirali su i međunarodne sindikalne asocijacije, jer SGH želi stupiti u kontakt s EU fondom koji financira ovaj projekt radi upućivanja pritužbe. Sindikat će i nastaviti s učlanjivanjem i organiziranjem radnika u turskim tvrtkama, kao i kod drugih podizvođača, „bilo da se radi o domaćim ili stranim poslodavcima koji izvode radove na obnovi željezničke pruge, sve s ciljem što bolje zaštite interesa i prava tih radnika u provedbi hrvatskih propisa i granskog kolektivnog ugovora koji obvezuje sve poslodavce i radnike u građevinarstvu Hrvatske“, zaključuje Vukšić.


Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg - Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

Naslovna fotografija: Facebook stranica SGH, Radnička prava
Vijest napisala:

Matea Grgurinović
    Preporučite članak: