Large pixnio 1063949 4373x2585

Promjena iznosa minimalne plaće za sobom je povukla i promjenu iznosa minimalne studentske satnice, koja će od 1. siječnja 2022. narasti.

 

Vlada je na svojoj redovnoj sjednici 28. listopada donijela odluku o podizanju minimalne plaće. Ona će od 1. siječnja 2022. godine umjesto dosadašnjih 4.250 kuna (bruto) iznositi 4.687,50 kuna (bruto), odnosno 3.750 kuna neto, što je neto povećanje od 350 kuna.

Ono što ta odluka veže jest povećanje i studentske minimalne satnice. S obzirom na to da se prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova minimalna studentska satnica određuje tako da se minimalna bruto plaća podijeli sa 160, povećanje minimalca u siječnju utjecat će i na studentske plaće.

Nova minimalna satnica od 1. siječnja stoga iznosit će 29,30 kuna neto (umjesto dosadašnjih 26,56 kuna), što je potvrđeno i nedavno donesenom Odlukom o iznosu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova koju je potpisao ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Teško da u 2022. možemo očekivati značajno poboljšanje studentskog standarda kao posljedicu ove promjene s obzirom na trend rasta troškova života u Hrvatskoj, ali regulacija studentskog rada Zakonom o obavljanju studentskih poslova 2018. godine pomogla je podići minimalne studentske prihode – prije donošenja Zakona minimalnu studentsku satnicu određivao je svaki studentski centar zasebno, pa je ona, recimo, u Zagrebu iznosila oko 16 kuna.

Ipak, studentski su poslovi i dalje prekarni, potplaćeni i s ograničenim radničkim pravima, što je posebno postalo jasno u pandemijskim uvjetima posljednje dvije godine, o čemu smo na portalu već pisali.


Izvor naslovne fotografije: Pixnio
Vijest napisala:

Tea Radović
    Preporučite članak: