Large migrantski radnici zaljev fotograf ross domoney

Pandemija koronavirusa i kapitalistički odgovori na krizu diljem svijeta gurnuli su radnike i radnice u još gori položaj i borbu za preživljavanje. Mnogo je vijesti o masovnim otpuštanjima, zatvaranju poduzeća, smanjenju plaća, ali diljem svijeta radnici i radnice se i bune i organiziraju. Donosimo vam kratak pregled dosadašnjih prosvjeda i štrajkova u srpnju.

 

Između 150 i 200 radnika kuvajtskog lanca restorana okupilo se ovoga mjeseca u gradu Salmiji, prosvjedujući jer posljednja tri mjeseca nisu primili plaću. Restorani u Kuvajtu prestali su raditi u travnju, za vrijeme lockdowna, ali tvrtke primaju potpore kako bi se zadržala radna mjesta. U slučaju kuvajtskog lanca restorana, radnici nisu otpušteni, ali nisu ni dobili plaće. Radnici su migranti, što je slučaj s većinom radne snage u Kuvajtu, a zbog pandemije koronavirusa njihova je svakodnevica iz dana u dan sve teža - na prosvjedu su poručili kako nemaju dovoljno novca za život i strahuju od gladi. Prosvjedujući ispred restorana radnici su se izložili dodatnom riziku, s obzirom da je radničko organiziranje u Kuvajtu redovno kažnjavano. Odmah su pozvane sigurnosne snage i radnici su se morali razići.

U Phnom Penhu (Kambodža) sredinom srpnja je zabilježen
prosvjed radnika tekstilne industrije. Oko 50 radnika i radnica tvornice Hana 1 prosvjedovalo je ispred premijerove rezidencije u Phnom Penhu. Tražili su hitnu isplatu nepodmirenih naknada i isplatu štete. Tvornica u kojoj rade zatvorena je 23. lipnja, a radnici nisu isplaćeni. Prethodni razgovori s vladinim dužnosnicima i upravom nisu uspjeli riješiti njihove probleme. Otkako je pandemija koronavirusa pogodila Kambodžu zatvoreno je 400 tvornica odjeće, obuće i putničke robe, a oko 150 tisuća ljudi ostalo je bez posla. A kakva je situacija u Hrvatskoj i kako žive radnice zaposlene u industriji odjeće možete pročitati u tekstu nedavnom objavljenom na Radničkim pravima.

U Kerali (Indija) su prosvjedovali radnici aviokompanija, koji rade u zračnoj luci. Stotine zaposlenika Air India SATS (AISATS) na aerodromu Trivandrum održalo je dvodnevni štrajk početkom srpnja, protiveći se najavljenom masovnom otpuštanju. Tvrtka ima preko 900 zaposlenika na aerodromu, a većina njih je na privremenim ugovorima i sada bi mogli ostati bez posla. Sindikati su upravi AISATS-a dali do znanja da su radnici spremni pristati na manje plaće tijekom pandemije koronavirusa, ali žele zadržati svoje poslove. Međunarodna udruga za zračni prijevoz IATA predviđa da će zrakoplovne kompanije posredstvom korona krize i zbog pada putničkog prijevoza na globalnoj razini u 2020. izgubiti više od 300 milijardi dolara prihoda te da je 25 milijuna radnih mjesta vezanih uz avio sektor u opasnosti.

Prosvjeduju i lučki radnici u Belizeu. Radnici luke Belize Limited (PBL) započeli su u srpnju svakodnevne jednosatne prosvjede ispred luke, zbog smanjenja plaća koje je najavilo rukovodstvo PBL-a. Rukovoditelji navode kako je razlog za smanjenje plaća gubitak prihoda zbog pandemije, ali radnici ne žele da se preko njihovih leđa prelomi sav teret krize. Radnici su pozvali PBL da stavi javnosti na raspolaganje financijska izvješća kako bi utvrdilo je li smanjenje plaća opravdano. Vlasti su to odbile, a radnici nastavljaju sa svakodnevnim prosvjedima.U Čileu štrajkaju radnici supermarketa. Zaposlenici lanca supermarketa Unimarc u tri čileanske regije - Arica, Parinacota i Tarapacá - stupili su u štrajk 3. srpnja. Oko 760 članova radničkog sindikata glasalo je za štrajk zbog neadekvatne ponude Uprave. Naime, radnicima je nuđeno povećanje mjesečne plaće za honorarne radnike između 2.200 i 7.000 pezosa (2.74 USD i 8.72 USD), dok je sindikat tražio povećanje u rangu od 30.000 do 35.000 pezosa (37 USD i 44 USD), "što je zapravo sitnica s obzirom na to da su supermarketi puno profitirali za vrijeme pandemije," rekao je predsjednik sindikata Manuel Jeria. Prema Jeriji, gotovo 70 posto radnika zarađuje manje od 350.000 pezosa (436 USD), a radnu snagu čini 80 posto žena. Radnici su se također žalili da Unimarc nije uložio u odgovarajuću zaštitnu opremu niti poduzeo sve potrebne mjere kao odgovor na pandemiju, izlažući radnike riziku od zaraze. Štrajk radnika i radnica rezultirao je zatvaranjem 10 trgovina Unimarca.


Autor naslovne fotografije: Ross Domoney
Vijest napisala:

Ivana Perić
    Preporučite članak: