Medium naslovna iz radni%c4%8dke %c5%a1tampe

24.03. Iz radničke štampe: godina 01, broj 01

Radnička prava pokreću novu rubriku „Iz radničke štampe“ u kojoj ćemo vam predstavljati pregled zanimljivih vijesti i priča iz sindikalnih glasila.

Medium naslovna

22.03. Zagrebačka Čistoća: Bez radnika i opreme nema ni uspješne vrećica – revolucije

Nakon parkiranja u dvorištu Holdingove zlatne koke Zagrebparkinga i šetnje puknutim cijevima Vodoopskrbe i odvodnje, u novom nastavku naše serije “I’m Holding on” prelazimo na Holdingov vrući krumpir – podružnicu Čistoća. Naša Dunja Kučinac istražila je koje predrasude o uvjetima rada u Čistoći treba baciti u spremnik za miješani komunalni...

Medium naslovna

21.03. Kada će krenuti spašavanje hrvatskog zdravstva?

“Strašna mi je spoznaja da postoje ambulante u kojima su ljudi za koje nitko ne skrbi”, svoju je zabrinutost za građane zbog nedostatka liječnika izrazila mlada liječnica s kojom je naša Lucija Makovica razgovarala nakon subotnjeg prosvjeda liječnika.

Medium large naslovna

19.03. RADnička STIHija: Legitimnost povišice und 翻譯人員不可或缺

Jednom mjesečno na portalu Radnička prava objavljujemo slam poeziju Ivora Kruljca. Inspiriran tekstovima s portala, ali i vlastitim opažanjima, Ivor u svojoj poeziji radničke tematike na svima jasnom jeziku ispisuje kroniku suvremenog doba. U novoj RADničkoj STIHiji Ivor hrabri radnike da pitaju povišicu i zahvaljuje se prevoditeljima na njihovom radu.

Medium naslovna

15.03. DŽEMPER ZA VINOGRAD: “Krava” – sa zelenih, neokaljanih polja direktno u vašu čašu

Kada ste zadnji put gledali film u kojem glavnu ulogu igra – životinja? Naš Filip Peruzović sinoć.

Medium naslovna

14.03. Radnici Wolta, Bolta i Glova ujedinjeni: platforme su poslodavac i vrijeme je da za to preuzmu odgovornost

Ujedinjeni platformski radnici u svojoj su borbi za poštene radne uvjete došli i do Sabora i Vlade – i nisu se zadržali ispred zgrada.

Medium naslovna

09.03. Filipinski pomorci – saga o poniženju i eksploataciji

Značaj Filipina za brodarsku industriju značajan je – filipinski pomorci čine gotovo 30 posto ukupne radne snage svjetske trgovačke flote. Proces njihovog istiskivanja iz europskog brodarstva, kao i porijeklo njihovog statusa u trgovačkoj floti objašnjava nam naš Mateo Ivčević.

Medium naslovna

07.03. ReWoltirani Woltovci i apstraktni poslodavac

Novim Zakonom o radu agregatori se ozakonjuju, a platforme ostaju bez ikakve prave odgovornosti za radnike, dok istovremeno određuju visinu njihovih naknada i algoritmom koordiniraju njihov rad, objasnili su Inicijativa zajednice Wolt dostavljača i Inicijativa za radnički ZOR na prosvjedu Wolt dostavljača u četvrtak. Piše Dunja Kučinac.

Medium naslovna

02.03. Zagrebačka Vodoopskrba i odvodnja: nije infrastruktura jedino što propada

Gotovo svaki drugi dan u nekom zagrebačkom kvartu pukne cjevovod. Dotrajala infrastruktura navodi se kao najveći problem Vodoopskrbe i odvodnje, no svakako ne pomaže ni činjenica da operativnih radnika kronično nedostaje, kao i čistačica, zaštitara. Razloge možemo naći što u niskim plaćama, što u teškim, nerijetko i opasnim uvjetima rada,...

Medium naslovna

01.03. Zbog rasta minimalca izgubili pravo na dječji doplatak

Minimalna plaća narasla je, ali prag primanja za ostvarivanje prava na dječji doplatak nije. Piše Nikola Kožul.

Medium naslovna

27.02. Ima li zdravstva za nas?

To da hrvatsko zdravstvo ima ogromnih problema nije tajna. No jeste li znali da 20 do 25 posto sustava čine tzv. nezdravstveni radnici? “Moram posebno naglasiti da ti radnici imaju najmanje plaće u odnosu na sve javne službe. Osim što spremačice koje imaju koeficijent 0,601 imaju plaću ispod minimalne plaće,...

Medium naslovna

23.02. Ujedinjeno radništvo u zimi nezadovoljstva

Val nezadovoljstva radnika u Velikoj Britaniji i dalje raste.

Medium naslovna

21.02. Cinestar – kina s pet zvjezdica i premalo radnika

Kad se svjetla upale u kinodvorani nakon što ste pogledali film, sigurno vam u oči upadne more kokica i smeća koje je za sobom ostavila ona jedna grupica gledatelja – jer ta grupica postoji na svakoj projekciji. Te kokice do sljedeće projekcije nestaju, a za to su zaslužni oni nasmiješeni...

Medium naslovna

17.02. LEGO radničkih života

Postoje dva temeljna modela razvoja vještina u kapitalističkim ekonomijama, objašnjava nam Nikola Buković. Koji su elementi ovih dvaju modela primijenjeni u hrvatskom obrazovanju (spoiler alert: uglavnom oni loši) te koji su smjerovi u kojem se ono može razvijati?

Medium naslovna

15.02. Zlatna koka Holdinga: Pravi uhljebi prolaze ispod radara, dok na terenu nedostaje radnika

Uhljebi ili pošteni radnici? Kontrolori iz Zagrebparkinga su prema svemu sudeći jedni od onih radnika koje ne želiš vidjeti da zabušavaju na poslu (opet plaćamo uhljebe!), a još manje ih želiš vidjeti kako rade svoj posao (opet kazna za parking!). Naša Lidija Čulo istražila je kako je to raditi u...

Medium naslovna

12.02. RADnička STIHija: Mirenje za komunalce

Jednom mjesečno na portalu Radnička prava objavljujemo slam poeziju Ivora Kruljca. Inspiriran tekstovima s portala, ali i vlastitim opažanjima, Ivor u svojoj poeziji radničke tematike na svima jasnom jeziku ispisuje kroniku suvremenog doba. U novoj RADničkoj STIHiji Ivor se obraća radnicima u komunalnoj djelatnosti.

Medium naslovna

09.02. DŽEMPER ZA VINOGRAD: Traje li buna?

Na današnji je dan prije 450 godina ugušena seljačka buna. Naš je Filip Peruzović ususret obljetnici pogledao film “Seljačka buna 1573.” Vatroslava Mimice, jedno od mnogih umjetničkih djela inspiriranih ovim povijesnim ustankom.

Medium francuska

07.02. Francuzi na ulicama brane mirovinski sustav

Do novog vala prosvjeda došlo je zbog starog razloga – mirovinske reforme. Piše Matko Brusač.

Medium naslovna

03.02. Ministri se mijenjaju, karavane prolaze: radnice Orljave još uvijek nisu dobile otpremnine

Ako im se zaostale otpremnine ne isplate, radnice Orljave ponovno dolaze na Markov trg, ovoga puta za 8. mart.

Medium naslovna

01.02. Grad – to smo mi

Kulturna infrastruktura zajednice novi je program Kulturno informativnog centra koji je nastao u suradnji sa Subversive festivalom. Piše Martina Domladovac.